0

Hvilken airfryer skal jeg vælge?

Der er rigtig mange modeller af airfryere på markedet. Det er en jungle, og at vælge er bare rigtig svært.
Desuden går der mange rygter, og kun en del af dem er sande.
Hos Merrild Isenkram har vi handlet med airfryere i mange år, og vi har stor erfaring i vejledning.
Her finder du svar på de mest gængse spørgsmål. Vi indrømmer at mange af vores svar er subjektive, og nogle går også imod, hvad andre mener og tror.

Hvorfror er airfryere blevet populær? 
De væsentligste fordele ved en airfryer::

  • Du sparer tid
    Alt efter hvad man tilbereder sparer du 25% til 75%, når du tilbereder din mad i en airfryer
  • Du sparer energi
    Alt efter hvad du tilbereder sparer du 40% til 70 % på din elregning.
  • Smagsoplevelsen er bedre
    En airfryer har en intens varme. Derfor lukkes porerne på kødets overflade så hurtigt, at minimal kødsaft siver ud. F. eks en kylling filet bliver mere saftig sammenlignet med stegning i en pande eller i endnu højere grad, hvis man sammenligner med en varmluftsovn
  • Sundere madlavning
    Afhængig af, hvilken metode man sammenligner med, får man et sundere slut resultat. Hvis man sammenligner tilberedning af  pommes frites i en airfryer med en friture, sparer man jo helt klart fedtstof. Hvis man sammenligner med tilberedning i en ovn, er resultatet sundhedsmæssigt den samme.

Hvilken model airfryer skal jeg så vælge?

Det er vigtig at understrege, at resultatet stort set er den samme uanset, hvilken model du vælger. Du skal bare gøre op med dig selv, hvad du finder mest praktisk. Vælg ud fra dine egne behov, og hvad du har plads til.
Der findes 4 model typer på markedet:

Skuffemodellen

Skuffemodellen er langt den mest solgte på det danske marked. Efterhånden bliver de andre modeller dog mere og mere populære på bekostning af denne model.
Airfryeren den mest simple med normalt ét varmelegeme. Den virker, og mange er rigtig glade for at have denne stående på køkkenbordet. Man kan tilberede eller varme maden direkte i skuffen, men ofte er det mest praktisk at anvende en skål, fad eller lignende.

  

 

Ovnmodellen

 Som navnet antyder lukker man op for fryeren i siden som en ovn. De er ofte forsynet med flere plader, der oftest er fremstillet som et net for at fremme luftcirkulationen. Nogle har desuden en rotasier. Modellen er ikke særlig populær på det danske marked, hvilket faktisk er lidt uretfærdig. Det er i mange tilfælde rigtig praktisk, at man kan tilberede / varme mad i flere lag, som jo er mere vanskelig i skuffemodellen. Hvis man arbejder med flydende mad, skal man jo klart nok anvende en skål, men det vil man nok som oftest også gøre i skuffemodellen.

"Åben for oven" modellen

Én af de helt oversete modeller er denne, hvor man åbner låget. Denne er normalt ikke så høj, men til gengæld noget længere og dybere. Dermed bliver fladen inde i airfryeren naturligvis større, hvilket er en fordel, når man f. eks. skal bage eller stege en lidt større steg. Ulempen er selvfølgelig, at den fylder lidt mere på køkkenbordet. Hvis man kun har lidt bordplads, kan man måske alligevel vælge denne med fordel. Da højden er mindre kan den nemmere gemmes væk på en hylde i et skab, fordi den ikke kræver den samme afstand mellem hylderne.

 

 

2 skuffer modellen

Når man kigger på denne model, er det først og fremmest vigtig at sikre sig, at airfryeren har 2 varmelegemer, der kan indstilles individuel. Med kun et varmelegeme og kun én indstillingsmulighed, giver 2 skuffer ingen mening. Fordelen ved de 2 skuffer er jo netop, at man kan tilberede 2 forskellige ingredienser med hver deres temperatur og tid. Man kan i de fleste tilfælde bede airfryeren om at starte på forskellig tidspunkter, således at de 2 skuffer er færdige på samme tidspunkt. Ulempen ved denne model er, at skufferne naturligvis kun er halvt så store hver for sig. Typisk er hver enkelt skuffe kun 4,5 ltr. Og i denne skuffe kan man f. eks ikke have plads til en kylling. Derfor er nogle dobbelt skuffe modeller fremstillet med én stor skuffe, som man så kan dele op i midten, hvis man ønsker at tilberede 2 forskellige retter. Andre modeller løser problemet ved at have én skuffe, der er lidt større og én skuffe, der så til gengæld er mindre.

Har watt nogen betydning?

NEJ, praktisk talt overhovedet ikke. Man skal tænke på, at airfryeren kun bruger sine watt fuldt ud indtil den ønskede temperatur er nået. Herefter slår termostaten til og fra. Har airfryeren f. eks. et varmelegeme på 1.500 watt tager det måske 30 sekunder, at nå op på 180 grader, mens et varmelegeme på 2.000 watt måske kan nå 180 grader på 25 sekunder. Efter at den ønskede temperatur er nået, fungerer de 2 varmelegemer fuldstændig ens.

Hvilken størrelse skal jeg vælge?

Størrelsen har meget stor betydning for din glæde af din airfryer. En skuffemodel på 5 liter var i starten den populæreste. Med tiden søger man større og større, fordi mulighederne bliver mange flere. Søg en størrelse på 7 liter eller mere. Naturligvis har familiens størrelse en betydning, men selv om man bor alene, vil man ofte være begrænset af de muligheder, som en 5 liters airfryer giver. Kigger du efter en "2 skuffers" model, skal du nøje overveje, hver enkelt skuffes størrelse.
Nogle forhandlere sælger helt ned til 3,5 liter. Disse er velegnet til opvarmning af ét eller måske 2 rundstykker og ikke ret meget mere.

Har antallet af programmer betydning?

Nej. Dette er i praksis det korte svar. Hvornår skal du lige præcis stege kyllingelår, tilberede fisk, koge grøntsager, eller hvad nu programmerne går ud på. Og er du overhovedet tilpas med de resultater, der kommer ud fra det forprogrammerede? 
Det er langt bedre, at du lærer din airfryer at kende, og du derefter indstiller den manuelt.

Nogle har rude i front og lys?

Ja, på nogle modeller kan du kigge ind i ovnrummet uden at åbne. Det kan nok være praktisk. Ulempen er så, at skuffen eller lågen har en ekstra kant, som du skal rengøre. Ruden har normalt dobbelte vægge, og det er set, at der er trukket fugt ind mellem de 2 ruder.

Har 1 eller 2 varmelegemer betydning?

Dette afsnit gælder ikke "2 skuffer" modellerne

Når en airfryer har 2 varmelegemer er det for at forbedre varmefordelingen , så temperaturen bliver helt ens i hele ovnrummet. Forskellig temperatur skaber naturligvis et ringere resultat. Så ja; selvfølgelig kan 2 varmelegemer være at foretrække frem for et. I praksis har det nu nok ikke den store betydning. Selv med ét varmelegeme skulle varmen gerne fordele sig rimelig fornuftig.

Dehydrering?

Nogle airfryere har mulighed for at dehydrerer. Det kræver, at temperaturen kan sættet helt ned på 40 - 50 grader. Dehydrering bruges f. eks. til tørring af skiveskåret frugter eller til tørring af hjemmeavlede chilli. 
Vælg en airfryer med dehydrering, hvis du elsker tørrede frugter som snacks.

Skal min nye airfryer have en grill funktion?

Varmen i en airfryer er så intens, at der er næsten garanti for sprødt flæskesvær på flæskestegen. Så sammenlignet med en varmluftsovn er behovet for en grillfunktion ikke så stor. Selvfølgelig er det ikke en ulempe, men du vil nok ikke føle behovet så tit.

Har airfryerens pris nogen betydning?

Forhåbentlig ja. Ellers er der mange kunder, der er blevet snydt. "Man får, hvad man betaler for" siger man, og det er giver også i de fleste tilfælde mening.
Hos Merrild Isenkram har vi ikke airfryere til under 500,-. Vi tør simpelthen ikke give 2 års reklamationsret på airfryere til 300,- eller 400,-
En rimelig airfryer koster 600,- eller derover.