Kobber
Fordele ved kobber
- Kobber er én af vore allerbedste varmeledere
- Kobber har et flot udseende.
- Kobber er et prestige produkt.
Ulemper ved kobber
- Kobber er giftig
- Kobber er vanskelig at holde pænt
Brug:
Kobber kogegrej i køkkenet vidner for mange om estestik, prestige og professionalisme. Hvis maden bliver flamberet ved bordet på en resturant, foregår det i en kobber pande. Men det er meget mere end det, for kobber er én af det bedste varmeledere, der findes. Det betyder hurtig reaktionstid, når temperaturen ønskes reguleret.
Rent teknisk er kobber produkterne ikke massive. Som regel er den indvendige del fremstillet i stål. For det første er kobber giftig i for store mængder, og dels kan kobber afgive en uønsket smag, og rengøring af stål er også lettere end kobber. Rengøring af kobberpanden foregår kun i rent varmt vand - ingen opvaskemiddel. Kobbergryderne kan godt rengøres med lidt opvaskemiddel, for her har man normalt ikke så hårdt brug for en god slip evne. Kommer køkkengrej må aldrig vaskes i en opvaskemaskine. Dette skyldes også, at kobber overfladen bliver grim. Er dette sket, kan man anvende cirtonsyre opløsning på kobberet.
Kobber overfladen bliver mørkere med tiden, ligesom den tager farve pga. brug. Kan man ikke acceptere dette, kan det pudses i pudsemiddel. Man kan også som de fleste vælge at betragte den mørke kobberfarve som patina.